dimecres, 27 d’octubre del 2010

Decoració ceràmica. Monogravat. Quim Turina.

Imprimir significa produir o deixar una marca, una empremta sobre una superfície per pressió. La tècnica decorativa del monogravat consisteix en traslladar  de forma directa  a un suport ceràmic imatges, textos i demés que prèviament has dibuixat en un full de paper i has col·locat damunt d’una superfície pintada d’òxid. Els òxids i els pigments industrials s’adhereixen al revers de la imatge possibilitant la transferència al suport ceràmic.  
Procés de treball:
·         Dibuixar o calcar una imatge sobre un paper.
·         Cobrir amb òxid una superfície de fusta amb melamina, vidre, etc. Deixar assecar.
·         Repassar la imatge del paper de calca sobre la superfície de l'òxid i imprimir amb cura sobre la planxa o figura de pasta ceràmica.

Pots utilitzar dos o més òxids o pigments industrials al cobrir la superfície de fusta per obtenir més riquesa de color en la impressió.
Dins o fora de la imatge impresa pots decorar amb engalbes de colors.
Després de la fornada de biscuit, pots pintar la superfície lliure d'òxid amb llapis de colors, amb esmalts, etc.
 Quim és alumne de l’Escola d’ART del Treball i aquest curs està experimentant amb les tècniques del monogravat; aquests són els seus primers treballs...



dijous, 21 d’octubre del 2010

Ecoceràmica. TERRASSA ESCOLA MUNICIPAL D'ART

Exposició. Ecoceràmica
Peces realitzades per diferents ceramistes, a partir dels fangs obtinguts resultat de l’estudi de viabilitat artística de les terres de la potabilitzadora d’Aigües de Terrassa. Del 6 al 28 d’octubre
Ceramistes que participen :  Jordi Berrocal
                                                      Aki  Onodera
                                                      Idoia Villanueva
                                                      Neus Viella
                                                      Susanna  Ortega

  TERRASSA ESCOLA MUNICIPAL D'ART              
Colom 114 -  Terrassa 08222
tel.: 937850070 Ext.: 2074

dimecres, 13 d’octubre del 2010

Lluís Heras – Santi Moix



Terrisses negres realitzades conjuntament entre Lluís Heras  i Santi Moix. Galeria Carles Taché. Fins al  12 de novembre. 

dimarts, 12 d’octubre del 2010

Instal•lació ceràmica. Benet Rossell

Artistes de diferents tendències han acceptat la proposta d'utilitzar un disc com a material artístic.

Les diferents propostes realitzades amb el vinil les podem visualitzar www.tardorart.com

Benet Rosell ha realitzat una instal·lació ceràmica realitzada amb vinisl i càntirs  típics de la zona de Verdú, (Càntir Músic 2010) pel Centre d'Art Cal Talaveró de Verdú (Lleida)

dijous, 7 d’octubre del 2010

Rajoles d’arts i Oficis. Expressions ceràmiques. Amara Romero


La rajola catalana d’arts i oficis és un important testimoni  de la història i de la vida popular catalana des de mitjans del segle XII fins a finals del XIX. Se les anomena rajoles dels oficis perquè dels molts temes escollits pels rajolers com a motius per il·lustrar, el que ocupa un lloc important, és el que representa feines pròpies dels gremis i dels oficis més importants. Però hi ha rajoles que prenen altres temes  que no tenen res a veure amb els oficis ( vaixells, flors, instruments musicals, edificis).

 Les rajoles catalanes són quadrades, de tretze i mig a catorze cm de costat dintre de la qual generalment el motiu era una persona practicant un ofici, franquejat per terra o bé plantes i un cel blau amb ocells.

Les rajoles dels oficis podríem dividir-les en cinc etapes, períodes o fases:  Primitiva, de les flors, de les fulles, de les atzavares i de pobre. En properes entrades al blog, explicaré aquest períodes.

Als inicis del segle XX  hi ha una revifalla  d’alguns artistes de traslladar els avanços de l’època a la decoració de la rajola  seguint el disseny de les clàssiques. Santiago Rossinyol i Ramon Casas  van dissenyar rajoles humorístiques  amb les quals van formar un plafó al qual van anomenar “ els progressos moderns”.

Artistes com Martí Doi i Joan Bautista Guivernau fan el mateix, aquest últim va dissenyar 15 rajoles amb el tema de la verema per a la  firma Codorniu.

Amara Romero alumna de l’Escola d’ART del Treball  també ha dissenyat unes rajoles d’oficis actuals, aquestes fan referència a un taller de ceràmica i a les diferents tasques que es porten a terme dins d’un centre educatiu tot i afegint elements moderns en alguns oficis.
 
Tècnica d’elaboració, d’aquestes rajoles. Materials.
Pasta ceràmica vermella PF. (Si O2 ) Proves d’encongiment.
Vidrat S.XVIII ( EM 844355)Anper. Esmalt opac brillant de color blanc. Preferentment indicat per a peces antigues.
Pigments ceràmics  industrials barrejats amb Decorflux- fundent.   
Tècnica de l’estergit  per a marcar les línies principals del dibuix. 
Cuita en atmosfera oxidant: bescuit 980ºC   Cuita d’esmalt a 1000ºC

Antigament per a fer l'esmalt blanc de les rajoles s'utilitzava l’estany, la sorra molt fina i una petita quantitat de sal marina. La sal marina evitava les esquerdes en la policromia  al ser cuita.

Els pigments utilitzats per a la decoració de les rajoles eren terres i òxids dissolts en aigua: el color morat s'obtenia del manganès, el blau del cobalt, el vermell del ferro, el groc del groc de Nàpols i el taronja provenia del groc de Nàpols barrejat amb argila vermella, de la mateixa manera el color verd s'obtenia del groc de Nàpols barrejat amb cobalt.

diumenge, 3 d’octubre del 2010

“ENRAJOLEM! “


Activitats al voltant de la Biennal de Ceràmica. El Vendrell

Les alumnes de  Batxillerat Artístic de  L’escola d’ART del treball, participen al projecte  "Enrajolem!".
La ceràmica serà la protagonista de l'activitat cultural del Vendrell en les properes setmanes.
Divendres 15 d’octubre de 2010.
  • A les 19 h. Inauguració “Enrajolem”. Projecte d’art col·lectiu.
  •  Ceramistes d’arreu del món han enviat les seves rajoles de ceràmica especialment creades per a aquest esdeveniment.
  • Lloc: Passeig de les Bòbiles.
  • A les 20 h. Conferència Enrajolem. Per Cristina del Castillo, autora del projecte que va portar a terme a Argentina (2004) i a Mèxic (2007). Loc: Sala Portal del Pardo